Medeltida skor från Slussen

Spetsig skinnsko med snörning vid fotankeln.
Rekonstruktion av medeltida sko. Foto: Ernesto Garzón

Arkeologiska fynd av skor från utgrävningarna vid Slussen visas sida vid sida med nya repliker. Här kan du se hur de gamla medeltida skorna faktiskt såg ut som nya.

Repliker

Ett tiotal medeltida skor från de arkeologiska utgrävningarna vid Slussenområdet visas på Medeltidsmuseet med tillhörande skorekonstruktioner gjorda av Sofia Berg och Henrik Summanen.

Medeltida skomakare

Skomakarna var en stor yrkeskår i Stockholm under medeltiden. Det fanns 25–30 mästare i staden år 1460. Skomakarna var organiserade genom sitt skrå och handelsorganisationen Hansan gjorde att kontakterna med tyskar och Lübeck var starka.Modet spred sig sannolikt lika snabbt som en båt färdades mellan två städer.

Tillskärning

De dyra hudarna användes med så lite spill som möjligt. Det var mästarens roll att skära till ovanläder och sulor. Mästarprovet gick ut på att skära till ett antal specifika skomodeller från en enda hud. Tillskärningen gjordes med hjälp av lästerna. Man tog hänsyn till skador på huden och riktning på skinnet för att inte skon skulle töja sig. Mästaren jobbade snabbt med en månformad kniv, som också är kännetecknet för skomakarna.

Uppdaterad