Återskapat 1471

Kvinna klädd i medeltida kläder kardar.
Foto: Lovisa Olsson

I skomakarnas, skräddarnas och rustningsmakarnas Stockholm. S:t Olofs Gille ställer ut på Medeltidsmuseet med hantverk utifrån historiska fynd.

S:t Olofs Gille är ett sällskap som sedan 1998 har återskapat borgare i senmedeltidens Stockholm med fokus på tiden för slaget vid Brunkeberg, 1471.

Med hjälp av funna föremål i form av hantverk och vapen, och genom att tillverka dessa på samma sätt i dag, kan vi få en större bild av hur dagarna såg ut för skräddarna, skomakarna, soldaterna och hur livet kunde vara i Stockholm på slutet av medeltiden. 

Det vardagliga livets föremål var redan under 1400-talet en del i ett enormt system av hantverkare som levererade varor till varandra i olika grad av förädling. Innan skomakaren kunde sy skorna hade någon flått djuret och garvat skinnet.

I museet kommer du bland annat att få se keramik, kläder, rustningar, vapen och hur medeltida skor kunde se ut. 

Under 1400-talet samordnades och reglerades hantverken inom skråväsendet. Inom Östersjön dominerade den tyska handelsorganisationen Hansan, och bland annat därför är den kulturella likheten stor i hela området. Det är därför möjligt att ta hjälp av källor från andra platser än bara Stockholm och Sverige.

Boka visning för grupp

Vill du se utställningen tillsammans med dina elever, arbetskamrater eller föreningsvänner? Självklart kan du beställa en gruppvisning av utställningen. Läs mer om att boka visning här

Utställningen visas till och med 31 januari 2020.

Aktiviteter

Uppdaterad