Återskapat 1471

Kvinna klädd i medeltida kläder kardar.
Foto: Lovisa Olsson

I skomakarnas, skräddarnas och rustningsmakarnas Stockholm. S:t Olofs Gille ställer ut på Medeltidsmuseet med hantverk utifrån historiska fynd.

S:t Olofs Gille är ett sällskap som sedan 1998 har återskapat borgare i senmedeltidens Stockholm med fokus på tiden för slaget vid Brunkeberg, 1471.

Med hjälp av funna föremål i form av hantverk och vapen, och genom att tillverka dessa på samma sätt i dag, kan vi få en större bild av hur dagarna såg ut för skräddarna, skomakarna, soldaterna och hur livet kunde vara i Stockholm på slutet av medeltiden. 

Det vardagliga livets föremål var redan under 1400-talet en del i ett enormt system av hantverkare som levererade varor till varandra i olika grad av förädling. Innan skomakaren kunde sy skorna hade någon flått djuret och garvat skinnet.

I museet kommer du bland annat att få se keramik, kläder, rustningar, vapen och hur medeltida skor kunde se ut. 

Under 1400-talet samordnades och reglerades hantverken inom skråväsendet. Inom Östersjön dominerade den tyska handelsorganisationen Hansan, och bland annat därför är den kulturella likheten stor i hela området. Det är därför möjligt att ta hjälp av källor från andra platser än bara Stockholm och Sverige.

Utställningen visas till och med 31 januari 2020.

Uppdaterad