Utställningar
På museet blir Stockholms medeltid levande igen. Runt Gustav Vasas 500 år gamla stadsmur hittar du bland annat torget, galgbacken, kyrkan och ett skepp från medeltiden. Fornlämningarna och de uppbyggda miljöerna berättar om människornas vardag och fest, lycka och sorg. De flesta av de utställda föremålen togs fram vid utgrävningen där Medeltidsmuseet nu ligger.
Museet

En stad tar form
Stockholm är känt för sitt vackra läge vid vattnet. Just detta var avgörande när staden tog form.
Gå till "En stad tar form"
Stadsmuren
En del av Gustav Vasas stadsmur från 1530-talet löper genom hela utställningen.
Gå till "Stadsmuren"
Livet i staden
Kom medeltidsmänniskan nära. I museet finns uppbyggda miljöer med bland annat ett torg, en kyrka och en rådstuga kring vilka stadsbornas liv kretsade.
Gå till "Livet i staden"
Hamnen
I stadens hamnar låg bestyckade skepp, antingen på väg ut i krig eller med uppgift att försvara staden. Här ankrade också mängder av små skutor och större koggar.
Gå till "Hamnen"
Riddarholmsskeppet
En helt ny historia skrivs oktober 2018 genom nya upptäckter som fullständigt kullkastar tidigare uppfattningar om Riddarholmsskeppet.
Gå till "Riddarholmsskeppet"
Byggnadshyttan
Det medeltida Stockholm hade ovanligt många stenhus. I vår byggnadshytta kan du se hur man byggde hus på medeltiden.
Gå till "Byggnadshyttan"
Kyrka & kloster
Kyrkan var den naturliga mötesplatsen och styrde människornas vardag, från vaggan till graven och Stockholms kloster var livaktiga kulturcentra.
Gå till "Kyrka & kloster"
Kyrkogården
På platsen där Medeltidsmuseet ligger idag hittade arkeologerna en kyrkogård där nära fyra tusen människor låg begravda.
Gå till "Kyrkogården"
Galgbacken
I ett mörkt hörn av museet där korparna ropar finns avrättningsplatsen Galgbacken uppbyggd.
Gå till "Galgbacken"
Birger jarls ansikte
Stå öga mot öga med Birger jarl, 1200-talsregenten som anses ha grundat Stockholm. På museet finns en rekonstruktion av jarlens ansikte.
Gå till "Birger jarls ansikte"Svartbrödraklostrets källare

Svartbrödraklostrets källare
I en backe ner mot Österlånggatan i Gamla Stan, bakom en liten svart järndörr, ligger Svartbrödraklostrets källare. Källaren är den enda kvarvarande delen av klostret som grundades på 1300-talet.
Gå till "Svartbrödraklostrets källare"Båten Blanka

Blanka
Blanka är en kopia av en medeltida båt, tillverkad för hand med samma metoder och material som 1300-talets båtbyggare använde. På sommaren finns Blanka på Skeppsholmen.
Gå till "Blanka"Kommande utställningar

Återskapat 1471
I skomakarnas, skräddarnas och rustningsmakarnas Stockholm. S:t Olofs Gille ställer ut på Medeltidsmuseet med hantverk utifrån historiska fynd. Utställningen öppnar 9 maj 2019 med kvällsvernissage 8 maj.
Gå till "Återskapat 1471"
Fynden berättar
Se de arkeologiska föremålen som gör att Stockholms historia måste skrivas om! Medeltidsmuseet kan nu presentera fler föremål och nya teorier som uppkommit under förberedelserna av Nya Slussen. Utställningen är en fortsättning av Slussen under ytan, en utställning som visades på museet under 2016–2018. Utställningen öppnar våren 2019.
Gå till "Fynden berättar"Tidigare utställningar

Alla tidigare utställningar
Medeltidsmuseet har genom åren producerat ett antal utställningar, både i egen regi och i samarbete med andra kulturinstitutioner. Vår målsättning är att årligen visa en ny utställning med medeltidstema.
Gå till "Alla tidigare utställningar"
Slussen under ytan
Utställningen visades på museet under 2016–2018. Nya föremål och teorier som uppkommit under förberedelserna av Nya Slussen kommer visas i utställningen ”Fynden berättar – arkeologi vid Slussen” som öppnar våren 2019.
Gå till "Slussen under ytan"

Helgerånet
Från mässböcker till munkepärmar. Med utgångspunkt i pergamentsomslagen berättade utställningen om de miljöer i det medeltida Sverige där handskrifterna en gång brukades och vårdades.
Gå till "Helgerånet"
Runmärkt
Från brev till klotter – runorna i vardagslag och kyrkoliv under medeltiden.
Gå till "Runmärkt"Uppdaterad