Studiematerial

Förbered er inför besöket med hjälp av Stockholmskällan eller våra studiematerial.

Stockholmskällan

Stockholmskällan kan eleverna själva söka efter bilder, kartor och andra historiska originaldokument från Stockholms stads samlingar, som på olika sätt berättar om Stockholms och stockholmarnas historia. Stockholmskällan riktar sig främst till elever och lärare, från grundskolans årskurs 6 till och med gymnasiet.

Studiematerial

Fallstudier för gymnasiet:

Brott och straff

Från stöld och medeltida svordomar till prostitution och svart magi. I fyra cases får eleverna lära sig mer om rättskipningen under medeltiden och jämföra med idag. Studiematerialet är baserat på Stockholms tänkeböcker och Niklas Eriksson avhandling ”Rätt eller fel? Moraluppfattningar i Stockholm under medeltid och vasatid”. Författare: Gudrun Wessnert.

Cases om brott och straff

 

För särskolan

Materialet innehåller 16 bilder på detaljer och miljöer som eleverna kan uppleva vid ett besök. Eleverna kan jobba med bilderna på flera olika sätt eller fundera över motiven fritt.

Förberedelsematerial för särskolan

Digitala Stadsmuseet

I Digitala Stadsmuseet hittar du fotografier, konst, texter och dokumentation från Stadsmuseet och Medeltidsmuseets gemensamma samlingar och verksamheter. 

Exempel på vad du kan hitta:
Stadsmuseets arkeologiska rapporter
Fotografier från arkeologiska utgrävningar vid Södermalmstorg

Nyhetsbrev för lärare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för lärare och få inbjudningar till lärarkvällar, kurser och annan information om vår skolverksamhet. Skicka ditt namn och skola till medeltidsmuseet@stockholm.se.

Uppdaterad