Projektledare till nya Medeltidsmuseet

Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.

Avdelningen Museer och konst är en avdelning inom Kulturförvaltningen i Stockholms stad med cirka 80 medarbetare. Inom avdelningen finns Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag, samt dokumentations- och insamlingsverksamhet inom kulturhistoria, etnologi och kulturmiljö. Avdelningen har ansvar för förvaltningen av stadens konstsamling och stadens konst på allmän plats.

Avdelningens uppdrag är att på olika sätt bevara, skapa ny kunskap om och tillgängliggöra stadens historia för alla i Stockholm.

Vi söker en projektledare till nya Medeltidsmuseet

Medeltidsmuseet ska flytta och nyetableras i Gamla stan. Vid Stortorget, invid Storkyrkan och Stockholms äldsta gata, Köpmangatan, mitt i den medeltida staden, planeras nu att Stockholms stad gör sin största museisatsning på decennier. Här finns en möjlighet att etablera Medeltidsmuseet i Börshuset, och skapa ett museum om medeltiden och Gamla stan, i stadens äldsta kärna.

Museet kommer att berätta om livet i den medeltida staden, om Stockholms uppkomst och om Gamla stans utveckling. Utifrån aktuell forskning kommer utställningar att presenteras som sätter museiföremålen och den helt unika platsen i centrum. Utställningarna kommer samtidigt att präglas av en gestaltning av högsta kvalitet som ger historien liv, bl.a. genom att ta till vara de möjligheter som ryms i ny teknik.

Vi söker nu en projektledare som ska ha övergripande ansvar för genomförandet av denna satsning.

I projektledarens uppdrag ingår

Att ansvara för utvecklingen av nya Medeltidsmuseet avseende publika lokaler och permanenta utställningar. Ansvaret för utställningar inkluderar produktion av innehåll och att tillsammans med scenograf utarbeta utformningen av utställningen. Du driver upphandlingsprojekt tillsammans med stadens upphandlingskonsulter och samordnar diverse tjänster, leverantörer och transporter.

Som projektledare leder du projektgruppen med ansvar för arbetsledning och budget. Du motiverar samt ger råd och stöd till projektets medarbetare och arbetar för att skapa ett positivt och kreativt utvecklings- och arbetsklimat. Du representerar, leder och utvecklar verksamheten i samråd med ansvariga chefer och deltar aktivt i såväl lång- som kortsiktig planering.

Under tiden som det nya Medeltidsmuseet är under utveckling kommer du att tillhöra en särskild utvecklingsorganisation med placering på avdelningens stab. En särskild styrgrupp inrättas för utvecklingsprojekt under ledning av avdelningschefen.

I tjänsten kan även ingå projektledning eller motsvarande inom andra delar av avdelningen.

Vi söker dig som har

• Erfarenhet av att projektleda arbete med stora utställningar på kulturhistoriska museer
• Erfarenhet av att utveckla publika miljöer i museer
• Erfarenhet av att sammanställa, tolka och tillgängliggöra kulturhistoriskt innehåll i utställningar

Det är meriterande om du har:

• Akademisk examen med relevans för Medeltidsmuseets verksamhet
• Kunskap om medeltiden och/eller Stockholms historia

Vill du veta mer om tjänsten kontakta

Avdelningschef Fredrik Linder 08–508 31 779

Övrigt

Anställningen är ett tidsbegränsat uppdrag till och med 2023-07-31 med ev möjlighet till förlängning.

Anställningsform: Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning: Heltid
Tillträde: 1 september eller enlig överenskommelse
Antal lediga befattningar: 1