Forskningsledare till nya Medeltidsmuseet

Stockholm utvecklas och förändras för framtiden. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm.

Avdelningen Museer och konst är en avdelning inom Kulturförvaltningen i Stockholms stad med ca 80 medarbetare. Inom avdelningen finns Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag, samt dokumentations- och insamlingsverksamhet inom kulturhistoria, etnologi och kulturmiljö. Avdelningen har ansvar för förvaltningen av stadens konstsamling och stadens konst på allmän plats.


Avdelningens uppdrag är att på olika sätt bevara, skapa ny kunskap om och tillgängliggöra stadens historia för alla i Stockholm.

Vi söker en forskningsledare till nya Medeltidsmuseet

Medeltidsmuseet ska flytta och nyetableras i Gamla stan. Vid Stortorget, invid Storkyrkan och Stockholms äldsta gata, Köpmangatan, mitt i den medeltida staden, planeras nu att Stockholms stad gör sin största museisatsning på decennier. Här finns en möjlighet att etablera Medeltidsmuseet i Börshuset, och skapa ett museum om medeltiden och Gamla stan, i stadens äldsta kärna.


Museet kommer att berätta om livet i den medeltida staden, om Stockholms uppkomst och om Gamla stans utveckling. Utifrån aktuell forskning kommer utställningar att presenteras som sätter museiföremålen och den helt unika platsen i centrum. Utställningarna kommer samtidigt att präglas av en gestaltning av högsta kvalitet som ger historien liv, bl.a. genom att ta till vara de möjligheter som ryms i ny teknik.


Museet ska utgöra en viktig infrastruktur och en motor för forskning om Stockholms äldre historia och medeltiden. Museet ska också ha rollen som Stockholms arkeologiska museum, med uppgiften att långsiktigt verka för kunskapsuppbyggnaden inom området. Till museet ska knytas en forskningsledare och en referensgrupp eller ett råd av ledande forskare.

I forskningsledarens uppdrag ingår

Som forskningsledare arbetar du med att leda, utveckla och koordinera den forsknings- och utvecklingsverksamhet som byggs upp med koppling till det nya Medeltidsmuseet samt bistå med att integrera och kommunicera forskningsbaserad kunskap i verksamheten. I tjänsten ingår viss tid för egen forskning.


Du samverkar med andra forskningsaktörer genom forskningsnätverk och andra kanaler, såväl nationellt som internationellt. Du identifierar för verksamheten aktuella och angelägna forskningsfrågor och initierar projektansökningar och samarbeten kopplade till såväl FoU-projekt som publik verksamhet.


Under tiden som det nya Medeltidsmuseet är under utveckling kommer du att tillhöra en särskild utvecklingsorganisation med placering på avdelningens stab. När Medeltidsmuseet åter öppnar kommer tjänsten som forskningsledare att vara placerad där.

Vi söker dig som har

• Doktorsexamen inom relevant ämnesområde.
• Erfarenhet av att leda, administrera eller koordinera forsknings- eller utvecklingsprojekt.

Det är meriterande om du har:

• Erfarenhet av att tillgängliggöra forskning för allmänheten.
• Erfarenhet från museiområdet.

Vill du veta mer om tjänsten kontakta

Avdelningschef Fredrik Linder 08–508 31 779

Övrigt

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning: Deltid
Tillträde: 1 september eller enlig överenskommelse
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 50-75 %
Ort: Stockholm
Län: Stockholms län
Land: Sverige
Referensnummer: 2022/3125
Kontakt: Fredrik Linder, 08-508 31 779
Facklig företrädare:
Maria Sundström, DIK, 08-508 31 588
Ernesto Garzón, Vision, 08-508 31 742
Publicerat: 2022-05-12
Sista ansökningsdag: 2022-06-07
Utbildningskrav: Högskola/universitet

Sök jobbet

Klicka här för att söka jobbet via Lediga jobb på start.stockholm

Uppdaterad