Om Medeltidsmuseet

Foto: Alexander Mahmoud

Medeltidsmuseet skildrar stadens uppkomst och medeltida utveckling. Vi är en del av Stockholms stads kulturförvaltning.

Medeltidsmuseet är ett underjordiskt museum som är uppbyggt kring tre fasta fornlämningar. De grävdes fram vid den stora arkeologiska undersökningen 1978–1980. Medeltidsmuseets historia

Utställningsytan är 1 750 kvadratmeter och rymmer idag cirka 1 000 utställda föremål. Föremålen kommer från hela stadsområdet.

Livet i staden

Vi berättar om den lilla människan i den stora staden, om hennes arbete och vardag, men också om fest och glam. Här kan du uppleva det medeltida Stockholm med tegelhus och bodar, verkstäder, hamn och galgbacke. Här löper fortfarande Gustav Vasas stadsmur som en ryggrad genom museet, och här ligger Riddarholmsskeppet med kanoner, kulor och krut.

I byggnadshyttan kliver du rakt in i ett medeltida husbygge, med valvslagning och olika murningstekniker. Mitt på torget står skampålen med stadens stenar, hand- och fotledsjärn. Utanför vinkällaren hänger granriskransen, ett tecken på att vin och öl från kontinenten har anlänt. Och i kyrkan kan du lyssna till sånger på latin i en tid då kungar, drottningar och riksföreståndare stred om makten och Sverige var en del av den katolska världen.

Slussen under ytan

Utställningen Slussen under ytan visades på museet under 2016–2018. Nya föremål och teorier som uppkommit under förberedelserna av Nya Slussen kommer visas i utställningen ”Fynden berättar – arkeologi vid Slussen” som öppnar våren 2019. I en särskild avdelning kommer vi berätta om de nuvarande utgrävningarna vid Slussen, här kan du se alldeles nyupptagna fynd från Södermalm.

Butik

I butiken kan du köpa medeltidslitteratur, smycken, glas och mycket mer.

Organisation

Läs om Medeltidsmuseets organisation och personal

Vänförening

Samfundet S:t Erik är Medeltidsmuseets vänförening. Ett medlemskap i samfundet ger dig möjlighet att uppleva både Stockholms historia och vara med och forma framtidens Stockholm i en rad olika forum.

Uppdaterad