Om Medeltidsmuseet

Foto: Alexander Mahmoud

Museet skildrar stadens uppkomst och medeltida utveckling. Vi är en del av Stockhlms stads kulturförvaltning.

Medeltidsmuseet är ett underjordiskt museum som är uppbyggt kring tre fasta fornlämningar. De grävdes fram vid den stora arkeologiska undersökningen 1978–1980. Medeltidsmuseets historia

Utställningsytan är 1 750 kvadratmeter och rymmer idag cirka 1 000 utställda föremål. Föremålen kommer från hela stadsområdet.

Livet i staden

Vi berättar om den lilla människan i den stora staden, om hennes arbete och vardag, men också om fest och glam. Här kan du uppleva det medeltida Stockholm med tegelhus och bodar, verkstäder, hamn och galgbacke. Här löper fortfarande Gustav Vasas stadsmur som en ryggrad genom museet, och här ligger Riddarholmsskeppet med kanoner, kulor och krut.

I byggnadshyttan kliver du rakt in i ett medeltida husbygge, med valvslagning och olika murningstekniker. Mitt på torget står skampålen med stadens stenar, hand- och fotledsjärn. Utanför vinkällaren hänger granriskransen, ett tecken på att vin och öl från kontinenten har anlänt. Och i kyrkan kan du lyssna till sånger på latin i en tid då kungar, drottningar och riksföreståndare stred om makten och Sverige var en del av den katolska världen.

Hantverkstan

Här på Medeltidsmuseet har barn en given och central plats. På helger (februari–april och september–november) och under skollov välkomnar vi barn och familjer till museets kreativa verkstad, Hantverkstan.

Slussen under ytan

I en särskild avdelning berättar vi om de nuvarande utgrävningarna vid Slussen och här kan du se alldeles nyupptagna fynd från Södermalm. Slussen under ytan

Butik

I butiken kan du köpa medeltidslitteratur, smycken, glas och mycket mer.

Organisation

Medeltidsmuseet är en del av Stockholms stads kulturförvaltning och ingår i Stadsmuseiavdelningen. Läs mer om Medeltidsmuseets organisation

Vänförening

Samfundet S:t Erik är Medeltidsmuseets vänförening. Ett medlemskap i samfundet ger dig möjlighet att uppleva både Stockholms historia och vara med och forma framtidens Stockholm i en rad olika forum.