Arkeologidagen

Keramikskärvor.
Askar med fynd från Helgeandsholmen. Foto: Emmy Kauppinen
 • Öppettid

  Söndag 28 augusti

  13.00–16.00

 • Pris

  Gratis

 • Plats

  Medeltidsmuseet

Hör arkeologer berätta om Slussenutgrävningarna och se fynd från undersökningarna. Och passa på att känna på föremål från de legendariska utgrävningarna vid Helgeandsholmen.

Program

1000 år vid Söderström

13.00–14.00

Föresläsning

Sedan 2013 har det i anslutning till ombyggnationen av Slussen pågått arkeologiska undersökningar. Under året genomförs de sista stora arkeologiska insatserna i ett projekt som sammantaget har varit den största sammanhållna arkeologiska undersökningen i Stockholm. Hör arkeologer från Arkeologikonsult berätta om årets undersökningar.

Känn på arkeologiska föremål 

13.00–15.00 

Visning

Hör arkeologer från Medeltidsmuseet och Stadsmuseet berätta om Helgeandsholmens spännande och mångfacetterade historia genom en handfull fynd från de arkeologiska utgrävningarna som ägde rum för 40 sedan. Här kan du komma fynden närmare och känna på typiska föremål som hittas i stadens kulturlager.

Museets arkeologiska föremål och fynd från Slussen

15.00–16.00

Visning

Hör om hur Medeltidsmuseet blev till och vilka föremål som visas i museet. Här får du också veta vilka föremål från Slussen som berättar ny historia om Stockholm och hur föremål kan finnas kvar i marken efter 700 år.

Tillgänglighet

Lokalerna är tillgängliga för personer med rullstol, rullator eller barnvagn.

Arkeologidagen

Den årliga Arkeologidagen i augusti är en nationell temadag för alla som vill upptäcka Sveriges kulturhistoria och lära sig mer om arkeologins arbetssätt och dess spännande upptäckter.

Läs mer om Arkeologidagen på Riksantikvarieämbetets webbplats