Arkeologivandring kring Slussen

Människor i skyddskläder och hjälmar gräver för hand i marken.
Foto: Arkeologikonsult.
  • Öppettid

Fredag 21 februari

• Pris

120 kronor

• Plats

Slussen

Samlingsplats står på biljetten

Följ med på en vandring i Slussenområdet och hör om de arkeologiska utgrävningarna och platsens historia.

Som en följd av ombyggnationen av Slussenområdet pågår just nu den största arkeologiska utgrävningen som gjorts i svensk stadsmiljö.

Utgrävningarna ger helt ny kunskap om Stockholms historia. Bland fynden finns bland annat tonvis med djurben, skärvor av exklusivt glas och persisk keramik från 900-talet. Ur kulturlagren stiger en doft av både furugolv och gödsel. Vilka människor har levt och verkat här? Vi berättar vilka tolkningar man kan göra av fynden och hur arkeologerna arbetar.

Turen avslutas med ett besök i Svartbrödraklostrets källare i Gamla stan.

Utgrävningen

Läs om utgrävningen på Stadsmuseets webb.
Du kan även läsa mer på Arkeologikonsults webb.

Fynden berättar

I utställningen Fynden berättar på Medeltidsmuseet visas arkeologiska fynd från Slussen. Här presenteras föremål och nya teorier som uppkommit under de arkeologiska utgrävningarna.

Vandringar våren 2020

Fredag 21 februari 11.30. Guide: Marit Holgersson
Söndag 1 mars 15.00. Guide: Jessica Kolhoff
Tisdag 17 mars 11.30. Guide: Jessica Giertz
Söndag 5 april 15.00. Guide: Anna Lilliehöök
Torsdag 16 april 11.30. Guide: Anna Lilliehöök
Måndag 11 maj 11.30. Guide: Anna Lilliehöök
Söndag 17 maj 15.00. Guide: Marit Holgersson

Vi går inte ned i själva utgrävningsområdet, men på grund av kullerstenar och trappor utan ramp är vandringen inte tillgänglig för personer med rullstol, rullator eller barnvagn.