Återskaparna: Skor och skomakare

Sofia Berg och Henrik Summanen, medlemmar av S:t Olofs gille, föreläser om medeltidens skor och skomakare.

Föreläsning

Medeltidens skor syddes med svinborst på läst av professionella skomakare. Alla skor vändsyddes och inga stygn fick synas på utsidan av den vända skon. Modellerna ändrades ganska ofta och en del moden var bara aktuella några decennier. Idag kan vi ofta datera en arkeologisk sko till mellan 50 och 100 år bara genom att titta på modellen och tekniken.

Återskapat 1471

S:t Olofs Gille är ett sällskap som sedan 1998 har återskapat borgare i senmedeltidens Stockholm med fokus på tiden för slaget vid Brunkeberg, 1471. Under hösten 2019 ställer sällskapet ut hantverk utifrån medeltida fynd på Medeltidsmuseet. Läs mer här.

Gratis visningar

Missa inte återskaparnas gratisvisningar på museet! Läs mer här.