Helgeandsholmen berättar

Utgrävningen på Helgeandsholmen 1978-80. Foto: Medeltidsmuseet.
Söndag 10 februari

Följ med på en temavisning om de arkeologiska utgrävningarna på Helgeandsholmen 1978–1980.

Det är 40 år sedan det arbete inleddes som av en slump också ledde till ett medeltidsmuseum på platsen. Kom och hör om en av landets största utgrävningar och de spännande fynden!

Vad resulterade utgrävningarna i? Vilka byggnader och föremål såg dagens ljus? En hel del kunskap om det medeltida Stockholm fick vi. Och synen på staden Stockholm för 600 år sedan förändrades.

Nu sker det igen. Slussenområdet grävs ut och fynd dyker upp som skriver om Stockholms tidiga historia. Hur såg man på utgrävningarna då och har vi lärt oss något i förhållande till exempelvis Slussenutgrävningarna idag?

Guide: Anna Lilliehöök, arkeolog

Filmvisning "Gropen"

Visningen avslutas med filmvisning av "Gropen". Filmen med snart 40 år på nacken berättar om de arkeologiska utgrävningarna. Följ med på en tidsresa ned i gropen, mitt bland leriga arkeologer i arbete, husgrunder, murar, skelett- och keramikfynd. Filmen är 30 minuter lång.