Fullbokat: Kurs i nålbindning

1000 kronor/2 tillfällen

I museet

Birgittarummet

Lär dig tillverka slitstarka plagg i en mycket gammal teknik.

Vill du lära dig ett nytt hantverk i en spännande miljö? Medeltidsmuseet arrangerar nu en 2-dagarskurs i nålbindning.

Nålbindning är en teknik att tillverka hållbara plagg i framför allt ull. Man använder garn och en grov nål för att göra öglor som binds ihop till en tät struktur. Ofta tovar man sedan plagget för att få det vindtätt och varmt. Nålbindningsnålar har hittats i många medeltida kulturlager och var en vanlig hantverksteknik i hela Norden.

Detta är en kurs som ger dig grundläggande färdighet i tekniken. Vi pratar historia, efterarbete och syr början till ett par handledsvärmare eller vantar.

Praktisk info

Nålbindningsnål finns att låna, och säljs i museets butik. Provgarn ingår, men deltagare rekommenderas att ta med sig 100 gram rent ullgarn (ej superwash) i ljus färg.

Kaffe och te ingår. Vill du äta något så bör detta tas med då museet saknar servering.

Inga förkunskaper krävs.
Rekommenderad ålder är från 14 år och uppåt.

Kursdatum

Tillfälle 1: lördag 19 januari 12.00–17.00
Tillfälle 2: lördag 26 januari 12.00–17.00

Pris och anmälan

Kostnad 1 000 kronor för 10 timmar uppdelat på två dagar.
Max 12 platser.