Studiematerial

Museet är tillfälligt stängt

Museet är tillfälligt stängt med anledning av situationen kring coronaviruset (covid-19). Alla program är inställda till och med 15 mars. Läs mer här.

Alla våra skolprogram är framtagna med rådande läroplaner och kursplaner i åtanke. Det finns även quiz, föremålstabell och källhänvisningar som kan användas i samband med ert besök.

Kopplingar till läroplaner

Här nedan kan du se kopplingar för varje program till grundskolans, gymnasieskolans respektive särskolans läroplaner.

Syfte och förmågor Lgr 11

Syfte och förmågor gy11

Syfte och förmågor Särskolan

Lärarhandledning

En lärarhandledning riktad till grundskola finns här. I den hittar du underlag för elevuppgifter, karta över museet och källor. Exempel på områden som tas upp är: medeltiden, livet i staden, vinter, vår, sommar, höst, olika yrken, krig och försvar, religion, brott och straff, att vara barn, handel, läkekonst och vård, källor och arkeologiska fynd, hur det INTE var under medeltiden och medeltiden i våra dagar.

Lärarhandledning grundskola

Föremålstabell

Här kan du se en tabell med olika föremål som finns i museet. De finns alla dokumenterade i Stockholmskällan också. Att möta föremålen kan vara ett sätt att öka elevernas förståelse för historien och göra den mer levande.

Öppna föremålstabellen

Quiz

Här finns två quiz. Ett för mellanstadiet och ett för högstadiet/gymnasiet. Facit till bägge finns att hämta i receptionen på museet. Eller så kan du få det via mail till: boka.medeltidsmuseet@stockholm.se

Quiz årskurs 4-6

Quiz årskurs 7-9 och gymnasiet

Stockholmskällan

Stockholmskällan kan eleverna själva söka efter bilder, kartor och andra historiska originaldokument från Stockholms stads samlingar, som på olika sätt berättar om Stockholms och stockholmarnas historia. Stockholmskällan riktar sig främst till elever och lärare, från grundskolans årskurs 6 till och med gymnasiet.

Fallstudier för gymnasiet

Brott och straff

Från stöld och medeltida svordomar till prostitution och svart magi. I fyra cases får eleverna lära sig mer om rättskipningen under medeltiden och jämföra med idag. Studiematerialet är baserat på Stockholms tänkeböcker och Niklas Eriksson avhandling ”Rätt eller fel? Moraluppfattningar i Stockholm under medeltid och vasatid”. Författare: Gudrun Wessnert.

Cases om brott och straff

 

För särskolan

Materialet innehåller 16 bilder på detaljer och miljöer som eleverna kan uppleva vid ett besök. Eleverna kan jobba med bilderna på flera olika sätt eller fundera över motiven fritt.

Förberedelsematerial för särskolan

Digitala Stadsmuseet

I Digitala Stadsmuseet hittar du fotografier, konst, texter och dokumentation från Stadsmuseet och Medeltidsmuseets gemensamma samlingar och verksamheter. 

Exempel på vad du kan hitta:
Stadsmuseets arkeologiska rapporter
Fotografier från arkeologiska utgrävningar vid Södermalmstorg

Nyhetsbrev för lärare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för lärare och få inbjudningar till lärarkvällar, kurser och annan information om vår skolverksamhet. Skicka ditt namn och skola till medeltidsmuseet@stockholm.se.

Uppdaterad