Böcker

Två barn bläddrar i böcker i butiken.
Foto: Alexander Mahmoud.

Vi har Stockholms största utbud av litteratur kring medeltiden. Allt från historiska skildringar över personer, föremål och medeltida liv till arkeologiska rapporter och böcker om medeltiden för barn.

Omslag, I medeltidens Stockholm.

I medeltidens Stockholm

Av Göran Dahlbäck

"Stockholm är den namnkunnigaste köpstaden i sveriges rike, ja i hela Norden". Med dessa ord av kyrkomannen och humanisten Olaus Magnus inleds Göran Dahlbäcks skildring av livet i medeltidens Stockholm. Läsaren får här möjlighet att i ord och bild följa med på en rundvandring genom den namnkunniga köpstaden – från stadsgrundandet vid 1200-talets mitt fram till den nya tidens inbrott under Gustav Vasas regering. Pris: 195 kronor

Familjen Ratzbergers äventyr i Gamla stan

Av Gudrun Wessnert och Magda Korotynska

Följ med råttfamiljen Ratzberger på en vindlande tur i Gamla stans gränder. Ett humoristiskt, bildrikt äventyr för stora och små som kompletteras med en välfylld faktadel om de historiska husen och miljöerna.

Vad gör man när tekoppen skallrar mot ens framtänder varje morgon? När ostförrådet flyttar på sig och grävskoporna hotar att demolera ens hem? Man flyttar. Särskilt om man är en råtta som bor under Slussen i Stockholm. Elina Ratzberger beger sig med familjen till Gamla Stan i jakten på ny bostad. Där finns de riktigt gamla husen, historia, mystik och äventyr. Och kanske rum för husvilla råttor …
Pris: 215 kronor

Stockholm från början 

Av Jonathan Lindström

Äntligen en bok som verkligen berättar om Stockholm från början! Vi startar med Big bang, vulkaner, strutbläckfiskar, stenåldersjägare och vikingar, för att sedan via Birger jarl, Sveriges första feminist Sofia, häxor, pesten, stjärnskådare, kungamördare och Strindberg landa bland nutidens dagisfröknar, tunnelbanan och almstriden. Du möter kända och okända människor i både sorg och glädje och läser om alla de olika händelser som har gjort Stockholm till Stockholm.

Författaren, tecknaren och arkeologen Jonathan Lindström berättar för barn och vuxna om sin hemstads historia utifrån de senaste forskningsrönen. Genom att skildra både individuella öden och de övergripande förändringarna gör han med humor och ett digert faktaunderlag vår huvudstads, och även lands, historia begriplig.
Pris: 135 kronor

Kråkfötter kan bli skönskrift

Av M. Hoas
Lär dig skriva på medeltida vis med gåspenna. 
Pris: 120 kronor

Kataloger

I butiken hittar du också kataloger från nuvarande och tidigare utställningar på Medeltidsmuseet.

Titlar i urval. Med reservation för ändringar i pris och sortiment.