Fullbokad: Kurs i nålbindning

Lördag 18 november

Kursledare: Anna Lilliehöök, museipedagog

500 kronor

Betalas på plats. Endast föranmälan.

Denna kurs är fullbokad.

Lär dig tillverka outslitliga plagg i en mycket gammal teknik.

Vill du lära dig ett nytt hantverk i en spännande miljö? Medeltidsmuseet arrangerar nu en 2-dagarskurs i nålbindning.

Nålbindning är en mycket gammal teknik att tillverka outslitliga plagg i framför allt ull. Man använder garn av ull och en grov nål för att göra öglor som binds ihop till en tät struktur. Ofta valkar man sedan plagget för att få det vindtätt och varmt. Nålbindningsnålar hittas ofta i medeltida kulturlager och var en vanlig hantverksteknik i hela Norden.

Detta är en grundkurs som ger dig grundläggande färdighet i tekniken. Vi pratar historia, efterarbete och syr början till ett par handledsvärmare eller vantar.

Praktisk info

Nålbindningsnål finns att låna, och säljs i museets butik. Kurshäfte och provgarn ingår, men deltagare rekommenderas att ta med sig 100 gram rent ullgarn (ej superwash) i ljus färg.

Kaffe och te ingår. Vill du äta något så bör detta tas med då museet saknar servering.

Inga förkunskaper krävs, men att ha hanterat nål och tråd tidigare kan vara en fördel. Rekommenderad ålder är från 14 år och uppåt.

Kursdatum

Tillfälle 1: lördag 11 november 14.00–17.00
Tillfälle 2: lördag 18 november 14.00–17.00

Pris och anmälan

Kostnad 500 kronor för 8 timmar uppdelat på två dagar.
Gör din föranmälan till medeltidsmuseet@stockholm.se
Max 10 platser.