Glömda drakar och skatter

50 kronor

Gamla stan

Samlingsplats står på biljetten

Följ med på vår populära skattjakt för barn i Gamla stan! Med hjälp av en karta, lite problemlösning och ledtrådar ur historien går turen genom smala prång och gränder.

”Skillnaden mot en vanlig stadsvandring är att barnen själva får vara aktiva”, säger Marit Holgersson, en av guiderna som håller i vandringen. Hon riktar sig till barn som är sex år eller äldre, en fantastisk och vetgirig ålder, enligt Marit: ”Man verkar nästan stå på höjden av sin kunskap då, alla har så smarta idéer och lösningar på problem.”

Till vardags jobbar Marit Holgersson som arkeolog på Medeltidsmuseet. Där märker hon av ett ökat historieintresse bland barn och unga varje dag: ”Det finns fler historienördar nu”, säger hon och skrattar. ”Jag tror att det beror på populära tv-serier som ”Game of thrones”, men också tv-spel och böcker.”

Vandringen i Gamla stan kräver visserligen inga historiska förkunskaper, däremot vill Marit gärna väcka vår inre historienörd till liv. Bland annat genom fascinerande berättelser om bortglömda drakar, modiga drottningar och dolda källarvrår. ”Jag hoppas att fler får upp ögonen för stadens historia och vill veta ännu mer efteråt”, säger hon.

Rekommenderad från cirka 6 år.

Vandringar sommar 2017

tisdag 6 juni 15.00–16.30 (nationaldagen)
lördag 10 juni 15.00–16.30
lördag 17 juni 15.00–16.30
lördag 8 juli 15.00–16.30
lördag 29 juli 15.00–16.30
lördag 26 augusti 15.00–16.30
lördag 23 september 15.00–16.30

På grund av kullerstenar och trappor utan ramp är tillgängligheten begränsad för personer med barnvagn eller rullstol.